Mikrotony - Histologický atlas

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Mikrotony

Tvorba his. řezů > Teoretická východiska


MIKROTOMY


Na trhu je k dostání několik typů různých mikrotomů, které se liší svou stavbou a použitím. V laboratořích se můžeme nejčastěji setkat s mikrotomy sáňkovými, rotačními nebo zmrazovacími.

Sáňkový mikrotom

Sáňkový mikrotom se vyznačuje pohyblivým uchycením parafínového bločku, který je připevněn na dřevěné krychličce. Krychlička je do mikrotomu připevněná pomocí neapolských svorek, jež jsou otočné ve třech rovinách a umožňují tak orientaci vzorku. Mikrometrickým šroubem můžeme posouvat parafínový bloček ve vertikálním směru. Požadovanou sílu řezů si můžeme nastavit na mikrometrické stupnici, která je spojena se šroubem. Při posunu mikrotomového nože, umístěného na saních, na doraz dochází k zvednutí parafínového bločku ve vertikálním směru o požadovaný počet mikronů. Tento systém zaručuje stálou sílu řezů bez nutnosti neustálého ručního posouvání parafínového bločku. Nožem sáňkového mikrotomu je možno manipulovat ve směru řezu a v jeho rovině, můžeme tedy měnit sklon nože (Jírovec, 1958).

Rotační mikrotom

U rotačního mikrotomu je na rozdíl od mikrotomu sáňkového nůž přidělán na pevno.  Jedinou pohyblivou součástí je bloček parafínu umístěný ve svorce, která se posouvá pomocí těžkého setrvačníku. Řezy se tak krájejí v podobě nekončící pásky. K šetrnému odstranění řezů z nože se používá jemný štěteček namočený ve vodě a vytvarovaný pomocí prstů do „lopatičky". Stejně jako u sáňkového mikrotomu i zde můžeme nastavit mocnost řezů a parafínový bloček se posouvá o požadovanou vzdálenost automaticky (Habrová, 1986).

Zmrazovací mikrotom

V případě řezání měkkých tkání, které by se při zalití do klasických parafínových nebo celoidinových bločků pokrčily, se používá speciálně sestrojený zmrazovací mikrotom. Tkáně nejsou v takovém případě zality do výše uvedených médií, ale jsou zality do želatiny. Podstatným rozdílem je jejich zmrazení pomocí kapalného oxidu uhličitého. Ke krájení je pak použit buď speciálně sestrojený mikrotom, nebo mikrotom sáňkový s namontovaným zmrazovacím zařízením (Habrová, 1986).

Údržba mikrotomů

Jako každý jiný laboratorní přístroj je nutné i mikrotom pravidelně udržovat. Pro lepší kvalitu řezů a snazší manipulaci je dobré pravidelně brousit nůž, aby byl dokonale ostrý a aby se vyhladily jakékoliv zářezy, které mohly v průběhu manipulace s ním vzniknout, například neopatrným zacházením se skalpelem nebo štětcem, kterým sundáváme z nože jednotlivé řezy. Nůž můžeme nechat odborně nabrousit ve specializovaných prodejných s mikroskopickými potřebami, popřípadě si ho můžeme nabrousit sami. V takovém případě budeme potřebovat belgický brousek a obtahovací řemen upevněný na pevné podložce. Mikrotomový nůž upevníme do ochranné svorky, která zajišťuje správný sklon brousku k noži. Nůž pak brousíme proti ostří nože a na řemeni obtahujeme svorkou dopředu (Jírovec, 1958).  Před započetím práce samotné je nutné zkontrolovat utažení všech šroubů a jejich promazání strojním olejem. Před nanesením nové vrstvy oleje je nutné očistit mikrotom od oleje starého. K tomuto účelu nám poslouží hadřík namočený do xylenu. Při nanášení oleje musíme dbát na jeho množství. Příliš silná vrstva by mohla ovlivňovat tloušťku vyrobených řezů a příliš málo oleje by ovlivňovalo pohyblivost nože. Nožem by mělo být možno posouvat plynule a bez jakéhokoliv odporu.


 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky